La pantanada de Tous
El 20 d'octubre de 1982, a causa de la gota freda i les seues abundants tempestes, la presa de Tous es va trencar provocant grans inundacions.
La comarca valenciana de la Ribera va ser la més afectada, la pluja caiguda durant hores va provocar el desbordament dels rius Sellent i Xúquer. En la presa de Tous l'aigua embassada havia arribat a límits preocupants, cobrint l'únic grup electrogen que va quedar inutilitzat. Els sobreeixidors no es van poder obrir ni de forma automàtica ni manual per intentar rebaixar la pressió de la presa, que es va trencar provocant la pantanada.
La Diputació de València va realitzar una sessió extraordinària amb caràcter d'urgència el dia 22 d'octubre de 1982 (en absència del president de la Diputació Manuel Girona Rubio que es trobava recorrent la zones afectades en companyia de SS.MM els Reis d'Espanya) a conseqüència dels greus danys a la zona geogràfica de la conca del Riu Xúquer. La inundació va arrasar cultius agrícoles, indústries, ciutats i pobles, deixant una gran quantitat de persones sense habitatge, ni mitjà de subsistència, afectant d'una manera o altra a una població superior als 100.000 habitants.
En aquest ple es va acordar dur a terme una sèrie d'actuacions i peticions per pal·liar les greus conseqüències causades per les inundacions, aconseguir la declaració de zona catastròfica i per la més ràpida reparació dels béns i serveis.
L'Arxiu General i Fotográfic de la Diputació de Valéncia conserva una imatge de l'antiga església de Tous, que ara es troba sota les aigües del pantà.
El 1970 es va traslladar el poble de Tous a 13 km del seu lloc original per la construcció del pantà, quedant sota les seues aigües les restes del poble.
Després de la pantanada de 1982, va quedar al descobert l'antiga església, veient que la façana de la mateixa es trobava en bon estat de conservació, es van rescatar les pedres de carreu i llaurades que formaven part de la façana de l'antiga església. Les pedres es van dipositar en un poliesportiu sense acotar, ni ordenar.
El 1990, l'Ajuntament de Tous va mostrar interès per reparar la portada per col·locar-la en una zona verda. La Diputació de València, després de l'estudi realitzat per un arquitecte, va decidir fer-se càrrec de la primera fase de la reparació, que consistia a traslladar, ordenar i recompondre la façana a terra. La segona fase consistia en el muntatge de la façana.
Anys després, l'any 2002 es va realitzar la inauguració de la façana que actualment es pot visitar als jardins de la plaça d'Espanya del municipi de Tous.